octombrie15 , 2024

ADR Centru: Mesajul „Folosește-ți votul!” a ajuns la peste 1800 de cetățeni

Prin campania de responsabilitate civică desfășurată de Europe Direct Regiunea Centru și ADR Centru pentru data de 9 iunie 2024, MESAJUL ”FOLOSEȘTE-ȚI VOTUL! ” – A AJUNS ÎN REGIUNEA CENTRU LA PESTE 1800 DE CETĂȚENI

În cele aproape două luni de campanie de informare derulată în județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu de către Centrul Europe Direct Regiunea Centru, susținut de structura gazdă Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, echipa implicată a desfășurat 14 de deplasări pentru a avea mai mult de 30 întâlniri și dezbateri la care au participat 1870 cetățeni. Importanța participării la vot pentru a dedice cine va conduce destinele europene, cooptarea prietenilor la scrutin pentru a crește șansele candidatului susținut, atenție crescută la campaniile de fakenews, dar și beneficiile și oportunitățile dobândite din 2007 de fiecare cetățean, oraș, regiune au fost subliniate în cadrul acestor discuții.

Campania de responsabilitate civică a fost organizată cu sprijinul instituțiilor publice din județele Regiunii Centru și al firmelor, care au mobilizat cetățenii, să participe la aceste discuții. Un număr de 780 de elevi, care vor vota pentru prima dată în 2024, s-au implicat în aceste evenimente. Cei născuți după aderarea României la Uniunea Europeană nu cunosc o altă Românie, decât cea care e parte a marii familii europene. Pentru ei democrația și libertatea reprezintă o stare de fapt, motiv pentru care pe parcursul întâlnirilor cu ei a fost subliniat faptul că o parte din lucrurile ce par normale se datorează aderării României la UE, sacrificiilor celor mai în vârstă și, chiar dacă societatea nu se dezvoltă cu viteza dorită către ceea ce ei își doresc, calitatea vieții a crescut încet dar sigur în ultimii 17 ani. Numărul de beneficiari români ai programelor europene a crescut de la an la an. Cele mai recente date, din 2022, arată că peste 50.000 de studenți români au avut ocazia să călătorească în alte state europene pentru studii. În afară de subiectele legate de educație, tinerii români încă se plâng de cât de dificil este să își găsească un loc de muncă, aspect care duce la crearea de noi programe destinate integrării tinerilor pe piața muncii.

”În această campanie de responsabilitate nu s-a vorbit despre candidați ci s-a vorbit despre importanța participării fiecărui cetățean în acest proces democratic: participarea la vot. Este o șansă pentru fiecare cetățean pe care o are o dată la 5 ani pentru alegerile europarlamentare și prezidențiale, respectiv la 4 ani pentru locale și parlamentare. Este o șansă să transmită un mesaj clasei politice, despre ce programe își dorește fiecare, despre ce viitor își doresc, ce direcție să aibă țara și cine să ne reprezinte la Bruxelles. Doar prin ADR Centru, din 2007 până în prezent, peste 3 miliarde de euro fonduri europene au fost investite de primării, consilii județene, firme și ONG-uri în proiecte de modernizare și dezvoltare, de aceea acest drum european reprezintă o șansă și un beneficiu pentru fiecare cetățean din regiune. În acest an, în România, alegerile marchează o premieră. Aproape 4,6 milioane de tineri au drept de vot, fiind depășit pentru prima dată numărul seniorilor care votează. Autoritatea Electorală Permanentă arată că la urne sunt așteptate anul acesta 4,2 milioane de persoane între 18 și 34 de ani, în timp ce în cealaltă categorie de vârstă regăsim doar 3,9 milioane de votanți. Practic, dacă ar participa toți tinerii la vot ar putea influența scorurile finale, iar statisticile Uniunii Europene arată că interesul tinerilor pentru alegerile europarlamentare a crescut în ultimii ani”, a declarat domnul Simion Crețu Director general ADR Centru.

Pornind de la beneficiile subliniate pentru fiecare localitate în care a avut loc campania – prin proiectele europene implementate, libera circulație, prețuri accesibile datorate pieței unice europene, discuțiile au trecut la motivele participării/neparticipării la vot la nivel european în care s-au regăsit și participanții din regiune. Cu scurte filme ce prezentau mesaje din parte tinerilor – ”dacă nu mergi pentru tine la vot, mergi dar pentru mine, vreau o țară ca afară, cu zâmbete” sau din partea vârstnicilor ”noi nu ne vindem țară, mă interesează să trăiesc mai bine”, sondaje ad-hoc în care cei prezenți au răspuns întrebărilor despre importanța votului, instrumentele folosite în cadrul întâlnirilor au fost bine primite de participanți. Riscul crescut, în această perioadă, de a fi manipulați prin știri false care pornesc de la trunchierea unor informații și folosirea softurilor de Inteligență Artificială, precum și felul în care se pot contracara aceste acțiuni, prin verificarea informațiilor din Platforma trUE – au fost alte teme abordate în cadrul întrevederilor din cele 24 localități din Regiunea Centru.

Traseul orașelor și întâlnirilor a fost: Ocna Mureș, Aiud, Cugir, Câmpeni, Abrud, Miercurea Sibiului, Stadion Sibiu, Biblioteca Astra – Muzeul Satului – Filarmonica Sibiu, Brașov- CJ Brașov, Primăria Brașov, Liceul Tehnologic Agnita, Comuna Racovița, Sfântu Gheorghe – CJ Covasna, Orașul Covasna, Sărmașu, Reghin, Luduș, Dumbrăveni, Târnăveni, IncubCenter Mureș, Instituția Prefectului Mureș, Gheorgheni, Allegria SRL, Incubatorul de afaceri Odorheiu Secuiesc, Miercurea Ciuc – CJ Harghita, Victoria-Brașov, Sebeș, Azomureș, Întorsura Buzăului.

Întrebări/răspunsuri din cadrul evenimentelor:

Printre cele mai frecvente opinii apărute în cadru întâlnirilor s-a spus că: ”sunt prost dacă votez”. Răspunsul la această opinie a fost că, de fapt, absența la vot ar demonstra acest lucru fiindcă de obicei votează membrii partidelor, cei cu ajutoare sociale care votează păstrarea beneficiilor sau alții dependenți de un sistem coruptibil. Astfel, viitorul și schimbarea rezultatului final către direcția bună dorită depind de participarea celor care nu fac parte din aceste categorii.

”Votul meu nu contează” era o altă opinie adusă în discuție la care s-a răspuns că un singur vot poate e puțin, de aceea e importantă solidaritatea, e important să mergem la vot alături de prietenii care au aceleași opțiuni politice. Dar au fost și cazuri în care departajările s-au făcut la un singur vot, de aceea fiecare vot e important.

La întrebarea ”Eu cu cine votez?” s-a răspuns că fiecare trebuie să se documenteze, să asculte propunerile candidaților, să le verifice parcursul public în social media – mai ales dacă au vechime politică, – pentru a vedea gradul de realizare a celor propuse, dar mai ales să fie conștienți că lucrurile durabile nu se pot modifica/îmbunătăți peste noapte, iar propunerile făcute sunt pentru a satisface nevoile majorității. Pe de altă parte, nici un sistem nu poate mulțumi fiecare cetățean din România și Uniunea Europeană.

La afirmația ”N-am cu cine să votez” a fost subliniat faptul că un vot reprezintă un mesaj care e transmis candidaților – referitor la ce ne dorim cu toții pentru viitorul nostru. Mai ales în campania electorală toți candidații se angajează la fapte și programe care aduc o îmbunătățire consistentă a problemelor, fapt pentru care evaluarea angajamentelor respectate de către candidați ajută procesul de decizie, iar dacă nimeni nu reușește să-i convingă și această opțiune reprezintă un vot, iar următorul pas civic care se poate face este să se implice ei în politică, să propună schimbările dorite.

Alba Iulia, 10.05.2024