octombrie11 , 2024

„Rădăcinile Credinței: Călătorie prin Timp și Cunoaștere” – expoziție de carte religioasă veche (1588-1856), la Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei

În perioada 7-19 mai, la Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia este disponibilă expoziția „Rădăcinile Credinței: Călătorie prin Timp și Cunoaștere”, ce reunește o impresionantă colecție de carte religioasă veche, dar nu numai, volume rare, tipărite între anii 1588 și 1856.

Fie că au văzut lumina tiparului în tipografiile mănăstirești ori mitropolitane de la noi, fie în cele de la curțile domnești, majoritatea cărților selectate au reprezentat rădăcinile credinței pentru cei în mâinile cărora și-au găsit rostul, spre mântuire.

Între ele, Kyriakodromionul sau Evanghelie învățătoare, tipărită în 1699, la Bălgrad (Alba Iulia), „cu cheltuiala mitropolitului Athanasie Anghel, a protopopului Gheorghe din Daia, a lui Ștefan Raț, și a lui vodă Brâncoveanu”, biblii, evanghelii și cărți bisericești la apariția cărora au contribuit nume ca: Ioann Bobb, episcopul Făgărașului, Nectarie, episcopul Râmnicului, Grigorie IV Dascălul, mitropolit al Țării Românești, Inochentie, episcopul Râmnicului, Samuil Micu Klein etc.

Cu această ocazie, vizitatorii vor putea descoperi și ex-librisuri din patrimoniul familiei Ghica, cu semnătura lui Dimitrie Ghica, un exemplar din Descrierea Moldovei, de Dimitrie Cantemir, tipărită în 1825, la Mănăstirea Neamț sau Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie, București (1843).

Întreaga colecție a fost oferită spre expunere de Historic Paper Treasures&Collectibles, singura Casă de Licitații din România dedicată bibliofiliei, fotografiei istorice si documentelor pe hârtie. Exponatele prezentate de Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei vor face obiectul licitației de la finele lunii mai, la Casa de Licitații Historic.

Intrarea în spațiul expozițional se face prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Alba Iulia, în orele de vizitare, respectiv 09.00-18.30.