Asociația Turism Alternativ este un ONG care activează în vestul țării și care are ca scop dezvoltarea turismului sustenabil și promovarea comunităților locale.
Asociația a dezvoltat deja o rețea în vestul țării, dar are în plan să se extindă la nivel național, promovând conceptul de „tur gratuit”. Pentru a crește interesul localnicilor dar și al turiștilor pentru obiectivele turistice clasice și pentru cele mai puțin convenționale, cei de la Turism Alternativ au elaborat mai multe proiecte de turism creativ în orașele în care activează. „Turist la tine acasă”, „În spatele ușilor închise” sau „Free Tours pe două roți” sunt doar câteva din evenimentele pe care Asociația Turism Alternativ le-a dezvoltat prin proiectele Arad Free Tours și Timișoara Free Tours și care strâng zeci sau chiar sute de vizitatori la fiecare ediție.
„Datorită potențialului turistic pe care Alba Iulia îl are și datorită renumelui și importanței orașului pentru istoria României, cetatea sa uluitoare și bogata moștenire culturală, extinderea proiectului la Alba Iulia este ceva firesc și mă bucur mult că Alba Iulia este al treilea oraș pe harta noastră. Invităm alături de noi pe toți cei care doresc să se implice în promovarea orașului, tineri, studenți, voluntari, ghizi de turism, instituții de cultură și chiar și autoritățile locale.”, declară Mario Csipai, președintele Asociației.
Cu o echipă de ghizi cunoscători pasionați de frumusețea și istoria orașului, tururile gratuite ale asociației promit o experiență îmbogățitoare și captivantă pentru călătorii din toate categoriile sociale. Fie că explorează zidurile cetății, rătăcesc pe străzile pietruite sau află povești despre rolul esențial al orașului în unificarea României, participanții la tururi se pot aștepta la o călătorie plină de perspective, povești și momente de neuitat. Lansarea proiectului la Alba Iulia marchează un nou capitol pentru Asociația Turism Alternativ, care își continuă misiunea de a promova experiențe de călătorie durabile, incluzive și autentice în toată România.
„Alba Iulia este orașul în care s-au desfășurat toate evenimentele importante din istoria românilor și nu numai. Istoria sa bimilenară merită să fie dezvăluită publicului larg, atât din țară, cât și din străinătate. Este locul unde poți să te scufunzi câteva zile în toată istoria țării noastre și cu siguranță nu te vei plictisi. Diferența față de celelalte orașe ale României este că Alba Iulia are o „cetate vie”. Te poți întâlni cu daci, romani, sarmați sau soldați austrieci, care contribuie decisiv la promovarea istoriei orașului. Astfel, vă invit să luați partea la această călătorie în istoria țării noastre și să vizitați Alba Iulia alături de un ghid îmbrăcat într-un costum de cavaler medieval!”, spune Harald Alexandru Susanyi, primul ghid care s-a alăturat proiectului Alba Free Tours.
Primul eveniment organizat de Alba Free Tours e programat duminică, 14 aprilie
Primul eveniment din seria „Turist la tine acasă” de la Alba Iulia va avea loc duminică, 14 aprilie, de la ora 13. Turul este în limba română și este destinat atât localnicilor cât și turiștilor care vizitează orașul și sunt dornici să afle poveștile lui. Punctul de întâlnire este în fața Monumentului Unirii de lângă fântâna arteziană. Cei interesați nu trebuie să facă rezervare sau alte formalități, ci doar să se prezinte la ora stabilită la punctul de întâlnire.
Linkul evenimentului: https://fb.me/e/1Hiq0m5pQ
Rezervări pentru tururi pe tot parcursul anului, pe site-ul proiectului Site-ul web al proiectului se găsește la adresa www.albafreetours.com, loc unde oricine poate rezerva un tur. Opțiunile sunt deschise atât pentru turiști individuali sau pentru grupuri, cât și pentru firme, companii, instituții de învățământ, instituții publice sau alte organizații.
Momentan doritorii pot alege între două opțiuni, tur clasic al cetății și tur premium, pentru cine dorește un tur personalizat în funcție de nevoile sale. Cei de la Alba Free Tours, își propun să diversifice portofoliul de tururi oferite și cu tururi de nișă, în viitorul apropiat.
Asociația Turism Alternativ Alba Iulia,
9 aprilie 2024