Elena Balea: „Odiseea Căminului cultural din Bistra a început în anul 2007 cu ceea ce trebuia să fie un frumos și elegant edificiu cultural .
Căminul cultural Bistra , reprezintă pentru noi cetățenii comunei Bistra un simbol al incompetenței și al risipei banului public.
În anul electoral 2024 bubuie scandalul căminului cultural , am ajuns să ne coste miliarde de lei vechi mofturile și ambițiile unui primar care a pus mai presus interesul sau personal decât a urbei care l-a ales.
De menționat faptul că noua construcție a căminului cultural este amplasată pe locul vechiului cămin cultural .
Datorită faptului că această construcție îngrădește dreptul de liberă trecere spre propria gospodărie a unei familii , în mai 2008 Primăria Bistra se confruntă cu un prim proces prin care se stabilește o sentință definitivă privind aprobarea servituții de trecere .
Având în vedere că primăria Bistra Bistra și Consiliul local Bistra nu respectă această sentință judecătorească , începând cu anul 2009 se instituie daune morale ,daune cominatorii , în valoare de 50 lei pe zi pentru ca ulterior printr-o sentință judecătorească și definitivă această sumă să fie majorată la 1000 de lei /zi.
Să mai spunem că inclusiv avocații angajați de Primăria Bistra sunt plătiți tot din banii bugetului local.
De menționat faptul că în anul 2010 este anulată și autorizația de construire a acestui edificiu.
Să mai spunem că la baza acestui proces dintre primărie și familia în cauză stă un document eliberat de Primăria Bistra cu numărul 454/ 26.04.1996 , prin care se recunoaște dreptul de trecere a acestei familii prin curtea vechiului cămin .
Și de aici încolo procesele s-au ținut lanț timp de aproximativ 17 ani , perioadă în care s-au derulat aproximativ 60-65 de procese , procese care se cuantifică în sume mari de bani pe care Primăria Bistra și Consiliul local Bistra trebuie să le plătească familiei în cauză .
În susținerea acestei afirmații stă și o adresă emisă de Ministerul Finanțelor prin administrația Finanțelor publice Alba , ABG_STZ-1299/ 27.01.2023 , prin care Primăria Bistra este somată să dispună toate măsurile virării sumelor cu titluri executorii în valoare de aproximativ 553570 , adică peste 5,5 miliarde lei vechi în baza unor dosare execuționale din 2022.
Aceste sume plătite sunt plătite de la bugetul local astfel că în baza unui referat de aprobare cu nr. 1151/G/13.03.2023 , s-a aprobat Proiectul de Hotărâre al Consiliului Local Bistra cu nr. 1153/G/13.03.2023 prin care se menționează la art. 3. ,, Se aprobă disponibilizarea creditelor din bugetul local al comunei Bistra conform dosarelor execuționale nr. 132/2022 , 33/2022, 36 / 2022.
În prezent procesul se judecă în continuare cu toate că Primăria Bistra a achiziționat un teren lângă construcția căminului cultural cu scopul de a acorda acestei familii drept de trecere spre gospodărie , motivul pentru care se tergiversează este lesne de înțeles . Se încearcă tergiversarea pentru a nu se ajunge la o soluție finală în perioada alegerilor .
De menționat faptul că în anul electoral 2016 în ziarul Câmpeni INFO , dl primar Gligor Traian a promis printr-o amplă campanie de presă spun eu , mincinoasă, încheierea contractului de lucrări în cursul acelui an .
Articolul respectiv menționa faptul că în cursul acelui an vor fi reluate lucrările , citez ,, au fost depuse 6 oferte ,,,urmând ca în decurs de două săptămâni să fie anunțat câștigătorul,,.
Prin aceste minciuni dl . primar a reușit să inducă în eroare cetățenii amăgindu-i cu false promisiuni.
Îi cer să facă publice ofertele din 2016 și să ne spună și nouă cetățenilor numele câștigătorului, asta după o așteptare de 8 ani de zile .
Desigur a fost doar o campanie mincinoasă prin care a mai obținut un mandat.
Ne costă miliarde de lei vechi pe noi cetățenii comunei Bistra , aroganța unui primar care nu respectă o sențință judecătorească definitivă , ba mai mult nu respectă promisiunile față de cetățenii săi.
Și mă întreb , nu e un abuz de putere , că tu autoritate publică locală nu respecți o sentință judecătorească definitivă . Ce exemplu dai tu cetățenilor prin această atitudine , tu care nu respecți legea.
Cât de responsabil ai fost , domnule primar ? Nu te-ai gândit la consecințele pe termen lung?
Primarul și Consiliul Local Bistra să-și asume public în fața cetățenilor modul în care administrează bugetul local.
La final , aș avea un gând pentru administrația județeană liberală a județului Alba , în mod special pentru domnul Ion Dumitrel.
Ne 12 ani ne afundăm din rău în mai rău . Timp de 12 ani ați girat și ați susținut abuzul de putere al unui ,, șmecheraș,, Și când spun 12 ani , mă refer evident momentul 2012 când vorbeați de abuzurile primarului de la Bistra .
Noi am rămas tot acolo , ancorați în trecut! Anul 2024 va fi cu siguranță anul dezrobirii noastre , v-o spune un profesor de istorie.”, transmite Elena Balea, candidat la primăria comunei Bistra din județul Alba.