Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia: „Dragi Prieteni, astăzi vă prezentăm cele mai valoroase ediții din Biblioteca Batthyaneum ale operelor celui mai influent filozof al antichității, Platon (428-348 a. Chr.).
Vorbim, mai întâi, de un incunabul, o primă ediție aldină din Iamblichus (c.250-c.325 p. Chr.), din De mysteriis aegyptiorum. Chaldaeorum. Assyriorum. – Proclus (412-484 p. Chr.). In platonicum alcibiadem. –de sacrificio et magia. – Porphyrius (233-c.305 p. Chr.). De occasionibus. –de abstinentia. – Synesius (370-413 p. Chr.). De somniis. – Michael Psellus (1018-1081?). De daemonibus. – Lydus Presicanus și Marsilius Ficinus. In Theophrastum de sensu, phantasia, et intellectu. – Albinus Platonicus, De doctrina platonis. – Seusippus (c.407-339 a. Chr.), De platonis definitionibus. – Pythagoras (atribuită). Aurea verba et symbola. – Xenocrates (339-314 a. Chr.). Această ediție este o culegere de texte platonice clasice și bizantine traduse și editate de celebrul umanist Marsilius Ficinus (1433-1499), în 1497, la Veneția, în tipografia lui Aldus Manutius (1449-1515).
Apoi, a doua ediție a majorității operelor lui Platon, Opera, care cuprinde și prima ediție a operei lui Marsilius Ficinus, Theologia Platonica, apărută în 1491 la Veneția, tot incunabul.
Al treilea incunabul este un text de la 1500, Hipparchus, tot în traducerea lui Marsilius Ficinus.
În fine, Omnia divini Platonis opera tralatione Marsilii Ficini, o ediție rară în mai multe volume din 1546, apărută la Basel, tot în traducerea lui Ficinus, în tipografia celebrului Hieronymus Froben (1501-1563).
Platon și-a imaginat o cetate condusă doar de filozofi, și a crezut în acest ideal chiar cu riscul exilului și al închisorii, după eșecul convertirii basileului Dionysios II la filozofie. Ne-a rămas de la el o operă impresionantă de 32 de dialoguri, în centrul cărora strălucește gândirea lui Socrate, ca personaj principal. În dialogurile sale, Platon atinge cele mai diverse teme filozofice: din etică, politică, religie, metafizică, psihologie, logică, fizică. Influența filozofiei sale trece de toate epocile istorice, termenii de idealist și ideologie avându-și originea în teoria platoniciană a ideilor (εἶδος).
În limba română, au apărut noi traduceri din Platon în monumentala ediție integrală Platon, în traducerea scriitorului de excepție Andrei Cornea.”, au transmis reprezentanții instituției.