Către: Primarul Municipiului Alba Iulia, domnul Gabriel Pleșa, și Ministrului Culturii, doamna Raluca Turcan: „Ne exprimăm profunda îngrijorare față de planurile de strămutare a Bisericii Sfântul Antonie Cel Mare care au fost aduse în discuție pentru a doua oară. În 2018, această biserică a fost supusă unei amenințări similare, dar atunci s-a luat decizia corectă și nu a fost permisă mutarea acesteia. Hotărârea luată acum șase ani a fost una esențială pentru păstrarea integrității și valorii acestei biserici ca parte a patrimoniului nostru cultural și religios. Acum, în 2024, biserica este din nou amenințată și este necesar să acționăm toți, împreună, pentru a opri această mârșăvie.
De ce este important?
Valoarea acesteia constă în istoria îndelungată și arhitectura impresionantă. Biserica Sfântul Antonie cel Mare din Alba Iulia a fost ridicată în anul 1769 în localitatea Brăzești, județul Alba, având hramul „Învierea Domnului”. La Alba Iulia a fost adusă a fost adusă în anul 1991. A fost sfințită de către PS Andrei la 15 august 1992, care era atunci arhiepiscop de Alba Iulia, după care a urmat pictarea ei între anii 1995 – 2000.
Conform informațiilor făcute publice de Primarul Gabriel Pleșa, biserica din lemn din apropierea Stației de Salvare din Alba Iulia va fi mutată în curtea Colegiului Național Militar ”Mihai Viteazul”, unde va servi drept capelă., iar în locul acesteia se va construi o biserică mai mare pe banii MApN.
Solicităm Primarului Gabriel Pleșa și Ministrului Culturii, Raluca Turcan, ca, în respectarea competențelor legale, să nu dea curs acestei acțiuni. Alba Iulia nu are nevoie de o biserică mai mare. Alba Iulia are nevoie ca monumentele sale istorice să fie protejate, conservate și valorate.”, transmite inițiatorul Georgeta Joldu.