Palatului Principilor Transilvaniei, care a fost recent reabilitat prin intermediul fondurilor europene în valoare de aproximativ 5 milioane de euro, nu respectă încă de la inaugurare principiul limbilor internaționale: informațiile istorice ori de altă natură sunt prezentate doar în limba română, engleză și maghiară. Astfel, chiar dacă turismul local ar funcționa cu motoarele turate la maxim, iar Municipiul Alba Iulia ar fi luat cu asalt de turiștii veniți din toate colțurile lumii, Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia nu ar putea să confere condiții optime de vizitare pentru public și este încă departe, din acest punct de vedere, să se ridice la standardele internaționale.
Citește și: Inadmisibil și nu prea: încă un act de vandalism asupra patrimoniului istoric rămas nepedepsit de Poliția Locală Alba Iulia
Astfel, lipsesc cu desăvărșire limbi precum: Chineza mandarină este vorbită de peste 1 miliard de vorbitori, cam 17% din populația globului. Este o limbă sino-tibetană. China, zhongguo, înseamnă „regatul de mijloc”. Hindi este vorbită de circa jumătate de miliard de oameni. Este principala limbă vorbită în India (în partea de nord și în partea centrală a țării). Spaniola este vorbită de peste 410 milioane de oameni. Este o limbă de origine latină. Dialectul castilian s-a răspândit în toată țara în secolul al XV-lea. Este vorbită în pe continentul american. Rusa, cu peste 270 de milioane de vorbitori, este cea mai răspândită dintre limbile slave. Bengali sau bangla este o limbă de origine sanscrită, la fel ca hindi, și este vorbită de 230 de milioane de persoane (în statul indian Bengalul de Vest și în Bangladesh). Are o tradiție literară îndelungată. Rabindranath Tagore a scris în această limbă. Araba are peste 205 milioane de vorbitori și este răspândită în Asia și Africa de Nord. Există multe dialecte, atât de diferite încât pot fi considerate limbi aparte. Totuși, araba clasică (fusha) este folosită pentru comunicarea oficială. Dialectele sunt rar folosite în scris sau în mass-media. Araba este o limbă semitică, înrudită cu ebraica și aramaica. Portugheza e vorbită de 191 de milioane de persoane. Și în Brazilia, care o fost colonie portugheză până la obținerea independenței, în 1822. Este o limbă de origine latină. Franceza are 128 de milioane de vorbitori (și în Belgia, Luxemburg, Monaco și Elveția). Înainte de cucerirea romană, pe acest teritoriu erau vorbitori de limbă celtă. În secolul al V-lea, au fost invazii ale unor populații de origine germanică (franci și burgunzi). Însă este o limbă de origine latină. Germana numără peste 128 de milioane de vorbitori. Este cea mai răspândită limbă în Europa Centrală. Japoneza este vorbită de peste 120.000.000 de persoane. Este o limbă misterioasă, nefiind înrudită cu vreo altă limbă. Se vorbește și în Hawai (peste 800.000 de vorbitori), în Brazilia (peste 400.000 de persoane), precum și în Canada, Mexic, Australia și Marea Britanie. Ori multe dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene.
Citește și: Calul Turcan și mârțoaga liberală: Primăria Pleșa primește cadou de căpăstru o datorie pe șaua bugetului Municipiului Alba Iulia
Timpul de implementare a proiectului a fost relativ scurt, spun reprezentanții, iar faptul că este loc de mai bine nu-i o critică neapărat, ci o speranță că progresul și perfecționarea vor fi deziderate ale echipei în care Primarul Municipiului Alba Iulia crede și despre care acesta, în 3 februarie 2024, declara: „Echipa care gestionează acest muzeu este determinată și pricepută, iar eu sunt încrezător că Palatul Principilor Transilvaniei va deveni un obiectiv de top, de văzut și vizitat în Alba Iulia. Iar mai apoi, unul dintre cele mai vizibile și interesante din Transilvania. Porțile Palatului, pe care le-am deschis astăzi, le vom ține deschise mereu! „, a transmis Gabriel Codru Pleșa.