În data de 18 ianuarie 2024 viceprimarul Municipiului Alba Iulia promitea că se vor face toate demersurile necesare pentru depistarea persoanelor, ce se fac vinovate de un act de vandalism produs în Cetatea Alba Carolina, prin intermediul Poliției Locale condusă de șeful de serviciu Hârceagă – Țâr Ciprian – Laurențiu:
„Inadmisibil! Unul dintre zidurile Cetății Alba Carolina a fost vandalizat cu inscripții în alfabet chirilic, realizate cu spray cu vopsea. Astfel de fapte nu sunt tolerate de către administrația locală, mai ales atunci când vine vorba despre patrimoniul istoric al municipiului și al țării.
Vom face toate demersurile necesare pentru a depista persoanele care se fac vinovate de aceste fapte și ne vom adresa organelor competente în a soluționa astfel de cazuri.
Primăria Alba Iulia are zero toleranță pentru fapte prin care sunt batjocorite monumente cu o valoare inestimabilă, pentru restaurarea cărora s-au derulat proiecte în valoare de milioane de euro.„, declara Emil Antoniu Popescu.
Inadmisibil și nu prea
„În prezent la Dispeceratul de Monitorizare, sunt conectate peste 100 de camere (PTZ, DOME, IP, BULLET, ANPR, LPR, etc), proiectate pe 12 monitoare și 2 calculatoare.”, reiese din raportul Poliției Locale Alba Iulia pentru anul 2023 solicitat de ab1.ro prin Legea 544/2001 privind accesul liber şi neîngrădit al oricărei persoane din România la informaţiile de interes public, unul dintre principiile fundamentale ale relaţiilor dintre persoane şi autorităţile publice.
Citește și: Poliția Locală Alba Iulia, la raport: activități și rezultate în anul 2023
În vreme ce „sistemele de supraveghere video prezintă o multitudine de avantaje în comparație cu măsurile ,,tradiționale” de patrulare pedestră sau auto, context în care pot fi monitorizate mai multe obiective vulnerabile simultan de către un dispecer. Astfel, evenimentele observate în timp real pot fi raportate imediat responsabililor de proces sau polițiștilor locali, pentru a intervenii operativ”, precum reiese din raportul mai sus amintit, la data de 5 februarie 2024 „artiștii” nu au fost identificați și sancțiuni nu au fost aplicate, iar tot ce a rămas inadmisibil este faptul că „opera de artă” încă dăinuie pe unul dintre zidurile Cetății Alba Carolina fiindcă absolut nimeni nu s-a îngrijit să înlăture prin metode specifice pocinogul.
Să fie, iar, mâna lui S!Ck! ?