octombrie6 , 2024

61 de ani de la trecerea la Domnul a Episcopului Veniamin Nistor. Autoritățile comuniste l-au forțat să domicilieze la Alba Iulia

Luni, 5 februarie 2024, se împlinesc 61 de ani de la trecerea la Domnul a Episcopului Veniamin Nistor. Ierarhul s-a născut la data de 10 februarie 1886, în comuna Arpătac, județul Covasna, primind la Botez numele Virgil. A urmat cursurile Liceului „Andrei Șaguna” din Brașov și ale Institutului Teologic Andreian din Sibiu, studiind mai apoi la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București și la Facultatea de Filozofie din Cluj-Napoca.

A îndeplinit numeroase funcții administrative la Centrele eparhiale din Sibiu și Cluj-Napoca, iar în timpul Primului Război Mondial a fost, vreme de patru ani, preot militar cu rang de căpitan. A fost tuns întru monahism pe data de 7 aprilie 1940, la Mănăstirea Căldărușani, primind numele Veniamin. În luna iunie a aceluiași an, a fost ales și instalat în demnitatea de episcop al Eparhiei Caransebeșului.

Episcopul Veniamin Nistor a păstorit în Banatul de munte vreme de mai puțin de un deceniu. În anul 1949, autoritățile comuniste au desființat abuziv Episcopia Caransebeșului. Ulterior, Întâistătătorul Eparhiei a primit domiciliul forțat la Alba Iulia, urmând să îndeplinească funcția de stareț al Mănăstirii „Sfânta Treime” (Catedrala Reîntregirii). Aici, vreme de 14 ani, s-a îngrijit cu zel apostolic de așezământul monahal, până la trecerea în veșnicie.

În timpul slujirii sacerdotale, Episcopul Veniamin a fost colaborator la diverse publicații periodice, timp în care a tipărit numeroase lucrări cu tematică religioasă. A trecut la cele veșnice pe data de 5 februarie 1963, la vârsta de 77 de ani, fiind înmormântat la Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din Alba Iulia. La 25 iulie 2019, osemintele arhiereului au fost deshumate. Sicriul cu rămășițele pământești a fost depus la Caransebeș, unde a îndeplinit funcția de episcop timp de aproape zece ani. Transmite Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei.