octombrie6 , 2024

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Dumbrava

În Duminica a XXXII-a după Pogorârea Sfântului Duh, numită și „a lui Zaheu vameșul”, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Dumbrava, protopopiatul Aiud. Arhipăstorul nostru, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură în biserica „Adormirea Maicii Domnului” din incinta așezământului. În cadrul slujbei, la momentul rânduit, diaconul Constantin Rohan a fost hirotonit preot pe seama parohiei Zagăr, protopopiatul Sighișoara. Obștea monahală de la Dumbrava se află sub oblăduirea maicii stareţe Mina Cerceş şi sub îndrumarea duhovnicească a părintelui arhimandrit Vasile Crişan.

Adresându-se celor prezenți, Ierarhul nostru a spus: „Poate și noi am auzit multe despre Iisus din Nazaret, despre Hristos Domnul, Suveranul universului, Biruitorul etern al iadului și al morții, dar niciodată nu L-am văzut. Dacă nu L-am cunoscut încă, în mod cert, suntem neliniștiți, nesatisfăcuți și foarte zbuciumați. Oare nu dorim și noi, ca Zaheu, vameșul din Ierihon, să știm exact cine este Iisus Hristos și ce putem obține în prezența Lui? Atunci, să ne ridicăm deasupra tumultului mulțimii, să ne desprindem de cei din jur și să privim direct spre Iisus Hristos Care a venit pe pământ să caute și să mântuiască pe cel pierdut. Dacă-L primim, El vine la noi și ne aduce toate comorile, splendorile și mângâierile Împărăției Sale. În prezența Sa iubitoare, eu și tu și fiecare dintre noi poate să audă chiar din gura Mântuitorului aceste minunate cuvinte: «Astăzi s-a făcut mântuire casei tale»”.

Citește și: 24 ianuarie. Slujbe de mulțumire în toate bisericile, cu ocazia împlinirii a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române

Mănăstirea „Sfântului Mare Mucenic Dimitrie” de la Dumbrava a fost înființată în anul 1996, fiind ridicată pe un teren donat de către localnicii satului. Aici, în anul 1703, a fost martirizat preotul ortodox Ioan, în timpul prozelitismului uniatist, fiind ars de viu într-o căpiţă de fân. Vechiul locaș de închinare a fost edificat în perioada 1996-2002, pictura bisericii prezentând numeroase elemente ale stilului bizantin. Ansamblul monahal a fost construit în formă de cetate, cu clopotniță la intrare. Piatra de temelie a noii biserici, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, a fost așezată la 26 octombrie 2009. Slujba de târnosire a fost săvârșită de un numeros sobor de arhierei, preoți și diaconi, în data de 13 mai 2018. Transmite Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei.