Într-un sat binecuvântat de Dumnezeu, în comuna Galda de Jos a județului Alba, lângă o vatră strămoșească de casă se află un loc unic unde arta meșteșugului tradițional se îmbină cu rigurozitatea impusă de statutul de inginer prin viziunea artizanului Paul Nemeș. „Cuibul” de creație de la Mesentea, așezare a cărui nume se traduce din germanul Allerheiligen prin „Toți Sfinții”, a luat naștere în 2010.
Încă de atunci conceptul și-a propus să demonstreze că veșnicia născută la țară nu se cuvine să dispară, antreprenoriatul nu trebuie să fie o activitatea străină de mediul rural, iar mândra moștenire lăsată de predecesorii noștri trebuie păstrată cu responsabilitate și dăruire acum și pentru generațiile ce vor avea să vie. În „cuib” pasiunea este sinonimă cu iscusința artizanului Paul Nemeș, cel care cu răbdare și îndemânare reușește să abordeze cu responsabilitate fiecare provocare de a îmbina fier, piatră, sticlă și lemn într-un de fiecare dată inedit, printr-o simbioză dintre tehnica de lucru tradițională culeasă în timp și avantajul conferit de dotările tehnice de ultimă generație.
Paul Nemeș: „Din punct de vedere al simbolismului noi suntem la confluența orientului cu occidentul și cu lumea slavă, am asimilat de la toți ceea ce a rezonat cu sufletul nostru. Patrimoniul cultural românesc inestimabil și simbolistica specifică reprezintă o cale de conservare a identității în era globalizării, iar CNC-urile permit păstrarea amprentei identității precum și dezvoltarea de produse noi în contextul actual.”
Dotat cu cutter-plotter, imprimantă 3D, plasmă CNC, router și lasere care mai de care, precum și alte unelte indispensabile, „cuibul” de creație de la Mesentea nu este doar un simplu atelier ori loc de producție ci o comunitate a pasionaților de artă, un spațiu în care aceștia se întâlnesc și interacționează prin workshop-uri și cursuri organizate frecvent de artizanul Paul Nemeș, o sală de clasă unde pot fi împărtășite cunoștințe și tehnici de lucru.
Paul Nemeș: „Când intri în atelierul nostru, vei simți imediat atmosfera plină de energie și entuziasm. Zgomotul delicat al mașinilor CNC se îmbină cu mirosul îmbietor de lemn proaspăt. Aici, ideile prind viață și obiectele inerte devin lucrări de artă.”
Povestea atelierului de lângă vatra strămoșească a fost țesută prin efortul artizanului Paul Nemeș, nu în ultimul rând cu ajutorul meșterilor populari cu ștate vechi din „Toți Sfinții”, precum și a domnului Radu Sandovici, fost cadru universitar, fondator al CNC România și comunității celui mai mare grup de nișă din țara noastră ce înglobează în prezent peste 10.000 de membri activi.
Radu Sandovici: „Sunt foarte multe persoane, care după ce au efectuat anumite studii, nu se regăsesc în domeniul pentru care au optat. De multe ori caută satisfacția în nișe creative și/sau manufacturiere. Nu au pregătirea necesară, caută informații, unelte cu care să se ajute: acesta este motivul pentru care CNC România a fost creat. „
Fie că vă doriți o experiență unică, un suvenir ori să-l provocați pe artizanul Paul Nemeș treceți pragul „cuibului” de creație din Mesentea !